Et nytt konsept

Kompakthus satser på sitt eget helt særegne konsept. Ingenting er nytt, men det er blandingen av elementene som blir ny. Noen vil like det, andre ikke. Men vi tror at det vil falle i smak hos mange og at vi treffer en liten nerve.

 1. PRISPERSPEKTIV: Vi har opplevd en sterk urban vekst i storbyer rundt om i verden de siste årene. Og som følge av at alle vil inn til byene for å bygge og bo, stiger selvsagt hus-prisene deretter. Derfor vil vi tenke kreativt/ innovativt om måten å bo på for å gi mulighet til flere grupper å skaffe seg sin egen kostnadseffektive bolig til en lavere pris.
 2. SELVEIERPERSPEKTIV: Visjonen er også at flere grupper i samfunnet skal få mulighet til å skaffe seg selveid bolig.
 3. MILJØ: Vi tar miljøhensyn i alle valg. Målet er 0-utslipps- og energieffektive hus. Her tenker vi oss solcellepanel, Arealeffektivitet og gjenbruk av materialer er en del av dette.
 4. MATERIALVALG: Vi bygger trehus med miljøriktig isolasjon, trebehandling osv. (Se argumenter i eget innlegg: Hvorfor trehus?)
 5. ARKITEKTUR: Vår grunnleggende verdi er at husene bygges for å passe inn i naturen, ikke motsatt. De skal ikke være prangende, men planlegges for å blende inn i respekt for omgivelsene og naturen. 
 6. GJENBRUK AV MATERIALER. Vi ønsker å bruke materialer fra gamle hus som vårt uttrykk og varemerke. Det kan være både utvendig og innvendig.
  a. Det er et MILJØPERSPEKTIV i gjenbruk av byggematerialer fra gamle hus. Kondemnering gir søppel som er en miljøtrussel.
  b. Det er et KVALITETSPERSPEKTIV i gjenbruk av byggematerialer fra gamle hus. Plankene ble håndplukket i eldre tid og er av stor kvalitet.
  c. TRADISJONSPERSPEKTIV: Som samfunn tenker vi det er viktig å ha kontakt med, respekt for og kjennskap til fortiden med glimt fra forfedrene i hverdagen.
  d. ESTETISK PERSPEKTIV: Ved gjenbruk av gamle materialer vil vi gjøre rommene unike og hjemmekoselige med egenart og sjel.
 7. ULIKE FYRINGSKILDER: Vi ønsker at huset skal ha flere «ben å stå på» mht. oppvarming. Tanken er å ta høyde for krisetider. Her vil vi starte en ny trend.
 8. FELLESROM som eies av alle leilighetene tilknyttet området. Disse rommene kan være i et eget bygg, men også hensiktsmessig innebygget i leilighetsbyggene utfra de ulike behov. Fellesrommene har følgende fokus:
  a. Fellesskap: Her tenker vi oss et større rom med et større kjøkken der man kan samles rundt f.eks. et spisebord. Det kan også gjerne være sofaer og en peis.
  b. Gjester: Siden leilighetene er så små, gir vi her en mulighet for overnatting for gjester som måtte komme. Vi ser for oss små gjesterom tilknyttet fellesskapsrom.
  c. Klesvask. Må alle ha egen vaskemaskin? Selv om vi ønsker at hver leilighet skal ha plass til vaskemaskin, ser vi også for oss felles vaskerom med ulikt utstyr som kjøpes inn av en felleskasse.
  d. Felles utstyr: Alle behøver ikke eie alt så kanskje noe utstyr kan være felles? Dette behøver man å tenke på ved utforming av husene slik at det finnes oppbevaringsplass til slikt utstyr som er lett tilgjengelig for alle. Eksempler på felleseie kan være bil, støvsuger, snørydder og hageredskaper.
 9. OMGIVELSENE: Vi legger vekt på at omgivelsene skal være vakre men også mest mulig naturlige. Det blir en blanding av plen, blomsterenger og dyrking av frukt og grønnsaker på permakultur vis. Matavfall blir kompost som brukes i hagen. Hagen kan bli et læringssenter for dyrking på naturlig og økologisk vis, uten sprøytemidler. Det vil sikkert treffe enkeltes interessefelt.
 10. TRANSPORT: Kanskje vi kunne ha felles elsykler eller elboard? I Strøm-Auli-prosjektet er det 300 m til Auli stasjon (39 min med tog til Oslo S), 300 m til busstopp ved Auli senter og 2,2 km til Rånåsfoss jernbanestasjon (36 min til Oslo S). (Sammenligningsvis er det 30 min med raskeste T-bane (5) fra Vestli (Oslo nord-øst) til Oslo S)