Solcellepanel for nordiske forhold

Selv langt nord med mindre sol og korte dager på vinteren gjør solcellepanel jobben sin. Ofte legges solcellene på tak, og her blir det lite å hente når snøen dekker. Nå har imidlertid Sveriges tekniske forskningsinstitutt (SP) testet ni solcellemoduler og 9 vekselrettere (fra Kina, Tyskland, USA og Sverige) spesielt med tanke på de nordiske forholdene. Her er noen av resultatene:

  • Aluminiumsrammer rundt solcellepanelene funker også når snø fryser og smelter mange ganger etter hverandre, slik det gjerne gjør i løpet av en typisk vinter.
  • Solcellene leverte i snitt litt lavere effekt enn produsenten lovet før testene startet.
  • Solceller sank i pris med 1/4 fra 2010 til 2015.
  • Her viser vi en av de beste i denne testen:

Q CELLS

Q Sells
Q CELLSQ Sells Fotograf Oskar Lürén AB

Modell: Q.PRO BLK-G3

Produksjonsland: Tyskland

Teknikk: Polykrystallinsk

Pris (med moms):  2 375 SEK

Pris per watt:  9,13 SEK/watt

Virkningsgrad: 15,2 %

Effekt (w)

Angitt: 250 watt

Målt: 245 watt

Avvik %:  – 2 %

Angitt toleranse:  – 0 %/+ 2 %

Aksellerert aldring

Effektnedgang etter aldring: – 3 %

Materialpåvirkning/marmorering: 2

Her har vi hentet noe informasjon fra Forbrukernet sin hjemmeside som gir litt fakta om de ulike alternativene (fra 2019):

Solcellepanel

Prisen for solcellepanel inkludert installasjon på vanlige hus ligger gjerne mellom 40.000 og 130.000 kroner, avhengig av anleggets størrelse. For større solcelleanlegg, for eksempel gårdsbruk, må man regne med større kostnader enn 130.000 kroner. Med dagens solcellepanel (fra 10.09.2018) vil et lite anlegg på 10 paneler gi en årlig produksjon på rundt 3.000 kWh, mens et stort anlegg på 32 solcellepaneler vil gi litt under 10.000 kWh. Merk at dette gjelder for solcellepanel, ikke takstein med solceller.

Takstein med solceller

Takstein med solceller er en ny type teknologi som lar oss kamuflere solcellepanelet inn i taket. Ved å bygge taket med solcelletakstein har man flere muligheter enn før, både med tanke på plassering, utseende og effektivitet. Kostnadene er en god del høyere enn vanlige solcelleanlegg – man må regne med rundt 3.500 kroner per kvadratmeter med takstein. Man slipper derimot å legge vanlig tak i tillegg, som betyr at dette er et bedre valg for de som bygger nytt hus eller legger nytt tak. I tillegg kan man vurdere om det er nødvendig med andre energibesparende tiltak dersom man velger solcelletakstein, da et fullt tak fort kan dekke inntil 10.000 kWh årlig forbruk. Med dette i betraktning kan solcelletakstein fort bli et gunstig valg. Solcelletakstein i herdet sikkerhetsglass vil fungere som et utmerket taktekke i mer enn 50 år. Les om takstein med solceller hos Otovo.

Sjekk taket ditt på Solkart.no

På Solkart.no finner du et grafisk verktøy som viser hvilke hustak som er optimale for solceller. Du kan enkelt søke på egen adresse og finne ut hvor mye strøm du kan produsere selv. Merk at kartet bruker avanserte teknikker til å estimere taket, samt retning mot solen, og kan avvike fra faktiske resultater. Dersom du ønsker et uforpliktende tilbud kan du søke om dette ved å trykke på ditt eget tak og fylle ut informasjonen.

Les mer om kostnader og fordeler med solceller hos Enova.

Organisasjonsnummer Kompakthus AS: 923 319 204